Domaci liker od jagoda
Osim za pripremu domaćeg džema i slatkog, sezonu jagoda treba iskoristiti i za pravljenje domaćeg likera. Domaći liker od jagoda najbolje je poslužiti kao aperitiv ili samostalno, uz kafu, u dobrom društvu ili dok se odmarate. Njegovoj mirisnoj aromi retko ko može odoleti, a svaka domaćica sposobna je da napravi ovo, pre svega, damsko piće.
Potrebni sastojci:
1 kilogram jagoda,
2 šolje šećera,
1 litar votke,
100 mililitara ruma.
Priprema:
Jagode najpre oprati i očistiti od peteljki. Potom ih treba izgnječiti i posuti šećerom, pa ih tako ostaviti da odstoje pokrivene 12 sati.
Nakon što odstoje, jagode se presipaju u veću teglu ili balon za vino i prelivaju se votkom i rumom.
Posudu dobro treba zatvoriti i ostaviti na hladom mestu 3 nedelje. Treba ih pažljivo mešati na svaka 3-4 dana.
Liker na kraju treba procediti kroz gušću gazu, sipati u staklene flaše.
Spreman je za konzumiranje!
Živeli!
Izvor: opanak.rs