Dzevad Preljevic Mrvica
Okačio sam mikrofon o klin
Dževad Preljević Mrvica već nekoliko godina živi i radi u Njemačkoj. Prije rata bio je jedan od najpopularnih folk pjevača poznat po pjesmama “Jasmina”, “Tebi za rođendan”, “A mogli smo dugo”, “Sve moje ljubavi”, “Sjećanje na majku”, “Crnooka ljepotice”, “Ima li neko lijeka za mene”, “Pjesma ljubavna”, “Mrva istine”, “Ludo srce”, “Pakuješ svoje stvari”, “Bolovalo mlado momče”…
Pored svojih, prekrasno je pjevao i pjesme Muharema Serbezovskog i Tome Zdravkovića, kao i vječne bosanske pjesme- sevdalinke. Bio je prebukiran pozivima za nastupe na komercijalnim koncertima, ali je rado nastupao i na humanitarnim. Nedavno smo ga sreli i pitali kako je, šta ima novo…?
– Ima djece troje, he he. Dobro sam, a i vama želim svako dobro. Živim u Oldenburgu kod Bremena i lijepo mi je. Ne žalim se.
Družiš li se tamo s našim pjevačima?
– Slabo. Ja sam daleko na sjeveru Njemačke. Ovdje gotovo da i nema naših pjevača. Možda nekada dođu da održe neki koncert. Ponekad se s nekim od njih čujem telefonom ili kontaktiramo putem fejsbuka, kao na primjer sa Sejdi Sejdijem.
Pjevaš li? Ima li nastupa, koncerata?
– Ja više ne pjevam. Okačio sam mikrofon o klin. Zapjevam za svoju i dušu svojih prijatelja, a najviše na porodičnim druženjima. Dosta je. Dok je trajalo, lijepo je bilo. Zahvaljujući pjesmi, obišao sam cijelu bivšu Jugoslaviju uzduž i poprijeko i dobar dio dunjaluka. Upoznao sam mnogo ljudi i stekao mnogo iskrenih prijatelja.
Hoće li biti neki oproštajni koncert ili bar oproštajna pjesma.
– Neću više ništa. Dosta je bilo. Ko hoće da sluša moje pjesme, to može učiniti putem raznih medija. Moji iskreni poštovaci imaju moje kasete, long plej ploče i CD-ove.
Možda ti supruga neda da pjevaš, možda je ljubomorna?
– Ma, kakvi. Neću ja više da pjevam, a od supruge sam imao dobru podršku.
Znači, nije ti supruga ljubomorna?
– Ma nije uopće, a i nema kada biti ljubomorna. Djeca, posao…
Koliko si albuma snimio u pjevačkoj karijeri?
– Snimio sam 11 albuma i 105 pjesama. Neke moje pjesme su postale i mega hitovi, evergrini.
Koje su ti tvoje najdraže pjesme?
– Sve su mi jako drage. Neke su i autobiografske. Moju pjesmu “Ja te volim” Nadrealisti su koristili u onom skeču “Sarajevski zid”.
Jesi li još uvijek dobar prijatelj s tvojim kompozitorima i aranžerima Ibrom i Jasminom Mangafićem, koji su i najzaslužniji za tvoj estradni uspjeh.
– Jesam dobar, kako da nisam dobar s Ibrom i Jasminom. Ničije dobro ne treba zaboraviti.
Ja sam uvijek slijedio one krilatice: “Dobro se dobrim vraća” i “Dobro čini i dobru se nadaj”. Ja sam sa svima dobar – kazao je na kraju našeg razgovora simpatični Dževad Preljević Mrvica.
expresstabloid. ba